Homita - 內地短片東京街頭訪問日本人:死亡率不高,感覺不嚴重
#齊心抗疫 香港人加油!
×
Quiz
Beauty
+
Body
+
Fun
+
Foodie
+
Me
Time
+
Shopaholic
+
Travel
+


  


內地短片東京街頭訪問日本人:死亡率不高,感覺不嚴重
日 Japan  |  by Y小編  |  1 month ago   

近日內地微博帳戶我住在這裡的理由發佈了一段在涉谷街頭坊問路人的短片,片中可見只有約一半的市民有戴口罩,而且從大家的回答中可見日本人認為今次武漢肺炎並不是很嚴重,防疫意識很低啊!

看看他們的回答:

不知道以上的日本人是不是認真回答的,如此佛系、消極的答案令人覺得匪夷所思,希望日本方面可以儘快加強防疫意識工作,才可以避免大規模社區爆發啊!

短片網址:http://t.cn/A6h8R5K9

如果你都想分享你嘅美容、時尚、旅行、運動心得,請將投稿文章連同不多於100字個人簡介同埋近照一張,電郵到: editor@homita.com.hk,文章經小編篩選後更有機會刊登喺我哋FB專頁,一經入選我哋會支付相應稿酬,仲唔快啲來投稿?
Author Information
Y小編

編輯

郊遊、影相、美食、旅遊、美妝、潮流、電影大包圍,要做個天天長知識嘅好學小姐。 有興趣報料可以Send email去 yan@homita.com.hk 我會發自內心感激您。
You May Also Like
This Week's Top Post
每日生產15萬個 SHARP宣佈開始生產口罩
Y小編 - 3 days ago
疫情也阻止不了畢業生! 停課下日本學生自發《Minecraft》畢業禮
Y小編 - 8 days ago
韓國超人氣的麻糬曲奇零食!香濃朱古力味配煙韌麻糬 多種口感超驚喜~
Yung - 3 months ago
腿不酸嗎?日本跪坐禮儀不簡單
Levenez - 4 months ago
跟住同學去宮崎(一) 戰國豪族要塞——綾城
Y小編 - 3 days ago
美得令人不可置信! 長野県・中綱湖櫻花景色美如仙景
Y小編 - 16 days ago